Gradonačelnik Milić u Bugarskoj s gradonačelnicom Sofije i ambasadorom BiH

14.2.2018. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa saradnicima razgovarao je u Sofiji s ambasadorom BiH u Bugarskoj Rasomirom Bogdanovićem o šansama koje predsjedavanje Bugarske Evropskom unijom pruža zemljama zapadnog Balkana, a time i Bosni i Hercegovini i Brčko distriktu BiH, na njihovom putu ka EU.

2018-02-14-Posjeta_Bugarskoj-2

Kao jedan od prioriteta tokom predsjedavanja EU Bugarska je navela i integraciju zemalja zapadnog Balkana.

Na sastanku s ambasadorom Bogdanovićem konstatovano je da takvo opredjeljenje Bugarske, uz ostalo, otvara ogroman prostor za saradnju Brčko distrikta BiH, kao specifične lokalne zajednice, sa općinama i gradovima u Bugarskoj, koji imaju velika iskustva u povlačenju sredstava iz IPA i drugih evropskih fondova, kao i rješavanju komunalnih problema.

Tim povodom gradonačelnik Milić i sekretar Vlade Davor Šolaja razgovarali su i s gradonačelnicom Sofije Jordankom Fandakovom i njenim saradnicima.

2018-02-14-Posjeta_Bugarskoj-1

Tokom sastanka sa čelnim ljudima bugarske prijestolnice postignut je i konkretan dogovor da delegacija Brčko distrikta BiH u narednom periodu posjeti Sofiju, kako bi se na licu mjesta upoznali s iskustvima gradske uprave u rješavanju komunalnih problema.

Bugarska je inače poznata kao zemlja koja je povukla najveći iznos sredstava iz IPA i drugih evropskih fondova, a veliki dio je iskorišten i za projekte u oblasti zbrinjavanja čvrstog otpada, vodosnabdijevanja, kanalisanja otpadnih voda i drugo.

Mogućnosti saradnje o kojima će se razgovarati odnose se i na oblast kulture, turizma i zaštite životne sredine.