Organizatori pozvali građane na svečanu akademiju povodom 170 godina od Vukove reforme srpskog jezika

1.12.2017. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić upriličio je danas prijem za predstavnike SPKD „Prosvjeta“ Brčko povodom obilježavanja 170 godina od reforme jezika, pisma i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića. Svečana akademija, kojom će se obilježiti ovaj značajan jubilej, bit će održana sutra 2. 12. 2017. godine u Domu kulture u 18.00 sati, a organizator je dramsko-recitatorska sekcija SPKD „Prosvjeta“. 
2017-12-01-Prosvjeta-1
2017-12-01-Prosvjeta-3

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da je srpski jezik, kao i svaki drugi jezik, mnogo više od sredstva komunikacije.

„To je jedan od najvažnijih elemenata identiteta svakog naroda i s te strane bilo mi je zadovoljstvo da se informišem o održavanju svečane akademije. Statut Brčko distrikta BiH garantuje građanima upotrebu jezika i pisma, između ostalih, i srpskog jezika i ćirilice, ali ono što je najvažnije jeste da sam pisani akt kakav je statut ne može sačuvati jezik i pismo ukoliko se mi sami ne koristimo tim pravom. Smatram da je obaveza svih koji govore srpskim jezikom i vole ćirilicu da se koriste tim pravom i na nama je najveći teret očuvanja našeg jezika i pisma. Isto tako je slučaj i s drugim jezicima i pismima kojima se koriste narodi koji žive na ovim prostorima“, rekao je gradonačelnik Milić.

Dragan Tomić, predsjednik SPKD „Prosvjeta“, zahvalio se gradonačelniku na ukazanom povjerenju, dosadašnjoj saradnji i podršci i u to ime mu uručio člansku kartu „Prosvjete“ kao počasnom članu.

2017-12-01-Prosvjeta-2

Vedrana Dragičević, profesorica srpskog jezika i književnosti i jedan od rukovodilaca dramsko-recitatorske sekcije „Prosvjete“, naglasila je da ove godine navršava 170 godina od reforme jezika, pisma i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića, ali i 170 godina od izlaska iz štampe „Gorskog vijenca“ Petra Petrovića Njegoša kao i 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i samim tim, kako je istakla, povod za svečanu akademiju je još veći i značajniji. 

„Pozivam sve građane koji žele da dođu sutra u 18.00 sati i da na kvalitetan način potroše slobodno vrijeme i podrže nas kao organizatore. Ulaz je slobodan, a značajno je napomenuti da će gost svečane akademije biti ugledni besjednik profesor dr. Miloš Kovačević“, zaključila je Vedrana Dragičević.