Počeo prvi Biznis forum Brčko distrikta BiH

9.11.2017. Pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH, a u organizaciji Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH, danas je u Domu kulture u Brčkom počeo prvi Biznis forum Brčko distrikta BiH na temu „Novi razvojni ciklus“.

biznis_forum_sala1

Prvi Biznis forum Brčko distrikta BiH svečano je otvoren pozdravnim riječima gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića, zamjenika gradonačelnika Ante Domića, glavnog koordinatora Vlade Brčko distrikta BiH i direktora Biznis foruma Damira Bulčevića, predsjednika Skupštine Brčko distrikta BiH Eseda Kadrića, supervizora za Brčko distrikt BiH Dennisa W. Hearnea kao i ambasadorice Republike Indonezije u BiH Amelije Yani.

biznis_forum_gradonacelnik1

U okviru plenarnih sekcija panelisti i učesnici imali su priliku polemisati na pet tema i to: Lokalni i regionalni razvoj, Obrazovanje i mladi, Privredni potencijali Brčko distrikta BiH, Poljoprivredni potencijal Brčko distrikta BiH kao i Saobraćaj i turizam.

biznis_forum_panelisti1

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da je evidentno da smo došli u fazu stagnacije u ekonomskom smislu i kako je naveo u tom pogledu su korisne ideje i zaključci  koje će se izroditi na Biznis forumu, od strane ekonomske struke, ali i cijele privredne zajednice. „Vlada Brčko distrikta BiH bi trebalo da slijedi zaključke ali i da osigura vladavinu prava i da se zalaže za političku stabilnost, kako bi onima koji privređuju osigurali siguran ambijent. Brčko od ostalih dijelova BiH izdvaja geografski položaj, prirodni resursi i činjenica da možemo donositi svoje propise“, istakao je gradonačelnik Milić.

biznis_forum_damir1

Glavni koordinator Vlade i direktor Biznis foruma Brčko distrikta BiH Damir Bulčević naglasio je da Biznis forum ima za cilj da okupi privrednike iz zemlje i regije, predstavnike institucija, akademske zajednice, diplomatskog osoblja te investitora. „Na ovaj način smo ostvarili novi vid komunikacije s privrednom zajednicom. Čut ćemo mišljenja privredne zajednice o njihovim dobrim i lošim iskustvima i poboljšati saradnju s njima inkorporirajući njihove zahtjeve u programe koje realizujemo“, naveo je Bulčević.

biznis_forum_dogradonaelnik1

Gosti Biznis foruma Brčko distrikta BiH su predstavnici desetak ambasada, predstavnici lokalnih zajednica iz BiH i okruženja, a među panelistima su se našli uspješni privrednici te predstavnici univerziteta iz Kine, Rusije i Srbije. Primarni cilj ovog događaja jeste da kroz dijalog, rasprave i razmjene mišljenja, tradicionalno postane prepoznatljivo mjesto, kao važan poslovni i investicioni događaj regije za širenje znanja i poslovnih ideja.