Predstavljen program predstava 34. Susreta pozorišta/kazališta Brčko distrikta BiH

7.11.2017. 34. Susreti pozorišta/kazališta BiH Brčko distrikta BiH bit će održani od 16. do 24. novembra. U takmičarskom dijelu ove godine će biti izvedeno osam predstava iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.
2017-11-24-bilbord-34_Susreti-pozorista

 

Festival počinje dokumentarnim izložbama u pratećem, odnosno u takmičarskom dijelu programa predstavom „Sve se nakako preživi, osim smrti“ u izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo.

Jakov Amidžić, direktor Susreta, rekao je na današnjoj konferenciji za medije da su predstave u odabiru selektora Almira Bašovića odraz ovogodišnjeg mota manifestacije „Grad u teatru, teatar u gradu“.

„I ove godine smo u okvirima naših uslova uspjeli dovesti najbolje predstave iz BiH i regije. Prema propozicijama festivala trebamo imati najmanje četiri predstave iz BiH. Ovaj put imamo pet bh. predstava i tri iz okruženja“, kazao je Amidžić, dodajući da će biti promovisana dugo očekivana monografija o glumačkom velikanu Safetu Pašaliću iz Brčkog.

Rubina Sarajlić, realizator programa, predstavila je prateći dio festivala u okviru kojeg će biti upriličena druženja s glumcima s prostora bivše Jugoslavije, od kojih su značajni susreti sa Slavkom Štimcem, Anjom Šovagović, Oliverom Katarinom i Izudinom Bajrovićem. Predviđeno je igranje i nekoliko dječijih predstava u brčanskim školama, od kojih i predstava Brčaka Gorana Damjanca, te promocija časopisa „Riječ“ i „Život“.

Svi događaji iz pratećeg programa će se održavati u foajeu Doma kulture i Gradskoj galeriji u 18.00 sati, dok će se predstave na sceni Doma kulture održavati od 19.30 sati nakon čega će biti organizovani okrugli stolovi. Na konferenciji je rečeno da će setovi karata u prodaji biti do petka, te da će pojedinačna prodaja uslijediti od ponedjeljka, 13. novembra 2017. godine.

Cijena paketa košta 45 konvertibilnih maraka, odnosno 5 konvertibilnih maraka za pojedinačnu kartu.