Unaprijeđen Pravilnik o zauzimanju javnih površina privremenim građevinama

13.10.2017. Šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove Vlade Brčko distrikta BiH Svjetlana Čivčić izjavila je će Pravilnik o zauzimanju javnih površina privremenim građevinama, koji je Vlada nedavno usvojila u nastavku 26. redovnog zasjedanja, dodatno urediti ovu oblast s obzirom da prethodni pravilnik, koji je bio na snazi od 2009. godine, nije mogao udovoljiti svim zahtjevima građana.
2017-10-12-Civcic_Press

Ona je navela da su uvedeni novi pojmovi kao što su zimska bašta, plutajući objekti, balon hale, fast food vozila, bine, skele i drugi slični objekti te razrađene procedure postavljanja reklamnih objekata i štandova.
 
„Usvajanjem ovog pravilnika bit ćemo u prilici da udovoljimo zahtjevima građana za postavljanje privremenih objekata i zauzimanje javnih površina. Procedura je ista kao i ranije, a ona podrazumijeva da se na osnovu lokacijskih uslova sačini ugovor o zakupu s Uredom za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH“, pojasnila je šefica Čivčić.
 
Ona je istakla da je uređenje pješačke zone u centru grada u vezi sa zauzimanjem javnih površina ranije bilo regulisano posebnom odlukom, međutim, da je donošenjem spomenutog pravilnika i ova oblast usklađena sa zakonom.
 
„Novim pravilnikom definiše se pojam javnih površina, uslovi pod kojima se mogu koristiti javne površine, postavljanje privremenih građevina, očuvanje osnovne namjene, korištenje kao i uklanjanje privremenih građevina“, zaključila je šefica Čivčić.