Brčko distrikt BiH dobitnik regionalnog priznanja „Dunavski cvet“

6.10.2017. Na „6. Dunavskom biznis forumu“, koji završava danas u Novom Sadu, gradonačelniku Brčko distrikta BiH Siniši Miliću uručeno je priznanje „Dunavski cvet“, za napore i postignuća Brčko distrikta BiH u izgradnji mostova saradnje u regiji Podunavlja.
2017-10-06-Dunavski_cvet-3
2017-10-06-Dunavski_cvet-2
Ovo prestižno regionalno priznanje dodijeljeno je i Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije, Mirku Šaroviću, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Viktoru Orbanu, predsjedniku Vlade Mađarske, Franzu Unterštaleru, ministru u Vladi Pokrajine Baden-Virtemberg, kao i Ivani Špringer, ekspertu Evropske unije za projekte. 
Prilikom dodjele priznanja, obraćajući se prisutnima gradonačelnik Siniša Milić poručio je da se Brčko distrikt BiH kao specifična lokalna zajednica u kojoj žive tri konstitutivna naroda zasniva na saradnji i međusobnom povezivanju, što je upravo jedan od ciljeva i Dunavskog biznis foruma.

„Zahvaljujem se organizatorima što su prepoznali našu lokalnu zajednicu kao pozitivan primjer u regiji i nadam se da ćemo i u budućnosti uspješno sarađivati i iskoristiti šanse koje nam se nude“, zaključio je gradonačelnik Milić.

2017-10-06-Dunavski_cvet-1

Šesti po redu „Dunavski biznis forum“ pod motom „Svi za jednog, jedan za sve“, u Master centru Novosadskog sajma, okupio je privrednike, javne radnike, diplomate i političare iz 14 zemalja. Forum je svečano otvorio predsjednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekavši da samo stabilna i dobro organizovana regija može biti prosperitetna. 
Organizatori su Media invent, Institut evropskih regija iz Salzburga i Privredna komora Vojvodine. Pokrovitelj je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.
Forum je posvećen Dunavskoj strategiji u ulozi biznisa, u ostvarivanju njenih ciljeva, jačanju prosperiteta i efikasnijem korištenju potencijala. Cilj je da se na osnovu Dunavske strategije, koju je usvojila Evropska unija, prikaže sve ono što je urađeno u prethodnom periodu, ali i da se naprave planovi za budućnost, s ciljem što bolje iskorištenosti mogućnosti koje pruža saradnja država koje pripadaju dunavskom slivu.