Prezentovana studija izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“

27.9.2017. Studiju izvodljivosti „Komunalni projekat u Brčko distriktu BiH“, koju su finansirali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i švedska agencija SIDA, poslanicima Skupštine Brčko distrikta BiH danas su prezetovali konsultanti EBRD-a.
2017-09-27-EBRD-1

" Riječ je o projektu izgradnje glavnog transportnog cjevovoda koji bi išao trasom obilaznice oko Brčkog,  prikupljanju i prečišćavanju otpadnih voda u Brčko distriktu. Vrijednost projekta je 16,9 miliona evra, uz grant EBRD-a od 5,6 miliona evra za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda", rekao je  Mićo Stevanović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH.

On je pojasnio da bi realizacija ovog projеkta obezbijedila da se od Fabrike vode u Plazuljama, glavnim transportnim cjevovodom voda dovede do bazena u Potočarima, odakle bi se obezbijedilo snabdjevnje prigradskih naselja u pet pravaca. Osim toga, kako je rekao Stevanović, obezbijedila bi se stabilizacija pritiska i vodosnabdjevanja u gradu.

2017-09-27-EBRD-2

" Prezentovali smo rezultate studije koju smo radili po pozivu EBRD-a za izradu studije vodosnabdjevanja i odvodnje otpadnih voda u Brčko distriktu. Uradili smo tehničku procjenu inovacija svih aspekata projekta, uključujući i ekološke i socijalne aspekte", istakao je Lingner. On je pojasnio da bi projekat bio relizovan u tri faze.

" U prvoj fazi bi se angažovao konsultant koji bi pomogao JP „Komunalno Brčko“ u nabavci radova i usluga, a sami radovi bi bili realizovani u dvije tranše od kojih bi se prva odnosila na projekte vodosnabdjevanja a druga na projekte kanalizacionih sistema", rekao je Lingner.

Ukoliko dobije podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH i prođe odgovarajuću proceduru na nivou BiH, realizacija projekta počela bi 2019. godine, dok bi otplata kredita počela 2023. godine.