Počela nastava u svim osnovnim i srednjim školama u Brčkom

4.9.2017. Prvi dan školske 2017/2018. godine počeo je danas u Brčkom u svim osnovnim i srednjim školama neometano rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH Senad Osmanović prilikom posjete Četvrtoj osnovnoj školi, gdje je prvačićima zaželio sreću prvog školskog dana. On je poželio svim učenicima prvacima da u narednih devet godina iz škole ponesu samo najljepše uspomene, mnogo znanja, prijateljstva i pravih vrijednosti koje će naučiti.
2017-09-04-Prvi_dan_skole-1
2017-09-04-Prvi_dan_skole-3 

Danas je u školske klupe po prvi put sjelo 658 učenika, što je veći broj nego prošle godine, a u osnovnim školama je ukupno 5.979 učenika.

Ukupan broj srednjoškolaca u Brčkom je 3.000. U prvom upisnom roku je upisano 726 učenika, a u drugom 40. 

Osmanović je istakao da su i ove godine osigurani besplatni udžbenici i prevoz za učenike. 

„Nastava je počela neometano. Konkursi za 119 radnih mjesta su zatvoreni 31. augusta i već krajem ove ili početkom sljedeće sedmice očekujemo prve intervjue. U međuvremenu nastavno osoblje je angažovano na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a gdje to nije bilo moguće nastava je podijeljena na prekovremene sate s postojećim resursima“, istakao je Osmanović.

2017-09-04-Prvi_dan_skole-2

On je naveo i da su tokom ljetnog raspusta vršene određene rekonstrukcije školskih objekata iz planiranih budžetskih sredstava za 2016. godinu. 

„Nažalost, postoje i objekti gdje nisu završene javne nabavke, poput škole u Gornjem Rahiću, gdje zamjena podova nije izvršena jer izvođač radova nije ispoštovao ugovorne obaveze“, dodao je Osmanović.

On je ovom prilikom najavio da se tokom ovog mjeseca očekuje potpisivanje ugovora za nastavak izgradnje aneksa Poljoprivrede i medicinske škole u Brčkom.