Gradonačelnik Milić: Evropske integracije podstrek za daljnji razvoj

08.06.2017. Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizovala je konferenciju posvećenu dvogodišnjici stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i Evropske unije.

ssp

Najviši zvaničnici BiH i EU razmijenili su stavove i mišljenja o procesu evropskih integracija BiH kao strateškom vanjskopolitičkom cilju države, ostvarenom napretku zemlje nakon stupanja na snagu SSP-a, ulozi i rezultatima parlamenata u BiH u implementaciji obaveza iz SSP-a, kao i o evropskoj perspektivi BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je ovom prilikom da je jasna činjenica o postojanju podjele nadležnosti između različitih nivoa vlasti te da tu činjenicu treba uvažiti stvarajući partnerske odnose između svih učesnika u procesu evropskih integracija. On je dodao da samo na taj način možemo osigurati da svaki nivo vlasti adekvatno izvrši svoje obaveze u procesu evropskih integracija i time omogućiti da BiH kao cjelina ispuni sve svoje obaveze.

„Brčko distrikt BiH kao zajednica je okrenuta evropskom putu i evropskim vrijednostima. U tom smislu evropske integracije predstavljaju jedan od glavnih prioriteta Vlade Brčko distrikta BiH. Jer evropske integracije nisu svrha same sebi, nego su i podstrek za strane investicije, bolje školstvo i zdravstvo, veći stepen zapošljavanja, otvorene granice i bolju budućnost za našu djecu. Distrikt sa svojom strateškom pozicijom, jedinstvenom administrativnom strukturom, mogućnošću da samostalno donosi vlastite zakone, budžetskim sredstvima kojima raspolaže, ima jedinstvenu priliku u široj regiji da postane lider kada je u pitanju ekonomski i ukupni društveni razvoj“, istakao je Milić.

On je izrazio uvjerenje da će svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini uspješno privesti kraju posao pripreme odgovora na Upitnik te da će završetak ovog posla biti dobra osnova za naredne korake u procesu evropskih integracija i dobijanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu.

ssp1

Konferenciju, čiji su suorganizatori Misija OSCE-a i Delegacija EU, otvorio je predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović, nakon čega su se učesnicima konferencije obratili predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, kao i šef Misije OSCE-a Jonathan Moore.

Učesnicima skupa obratili su se i predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić i Lidija Bradara, kao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedjeljko Čubrilović te predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

U radu konferencije učestvovali su i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak te entitetski premijer Fadil Novalić.