Održane pripreme za Start-up dan „Kreni“

12.5.2017. U organizaciji Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH danas je u Gradskoj vijećnici održan pripremni sastanak za Start-up dan „Kreni“, koji će biti održan 19. maja 2017. godine u Bijeljini u organizaciji UNDP-ja, a na kojem će učešće uzeti predstavnici Bijeljine, Brčkog i Gradačca.
2017-07-12-Startup-1

Start-up dan „Kreni“ jedan je od programa koji se provodi u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, a koji finansiraju vlade Švicarske i Švedske. 

Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je dao podršku ovom projektu, kao i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić te mnogobrojni predstavnici Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Privredne komore, Udruženja poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, Ekonomskog fakulteta, srednjih škola te predstavnici mjesnih zajednica i nevladinih organizacija s područja Distrikta.
 
Na Start-up danu „Kreni“ u Bijeljini očekuje se učešće oko 30 predstavnika Brčko distrikta BiH, koji će imati priliku da predlože svoje biznis planove iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici, a kreativci s najboljim idejama imat će priliku da dobiju savjete kako da na najbolji način njihovi projekti budu integrisani u lokalnim zajednicama.
 
Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana BiH u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica, a u prvoj fazi projekta učestvuju 142 mjesne zajednice i 25 jedinica lokalne samouprave širom BiH, čime će se doprinijeti poboljšanju kvaliteta života 300.000 ljudi širom zemlje.