Dogovoren nastavak saradnje sa Sremskom Mitrovicom

21.4.2017. Predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković i direktor Razvojne agencije „Srem“ Milan Mirić sastali su se danas u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem i njegovim saradnicima.

sremska_mitrovica


Razgovarano je o realizaciji zajedničkog projekta prekogranične saradnje „Hitan odgovor – ERNOW“, koji je u toku, kao i mogućnostima daljnje saradnje koja je od obostranog interesa.
 
„Realizacija projekta koji se odnosi na odgovor na vanredne situacije teče jako dobro, čime osim zajedničkog interesa unapređujemo i saradnju dva područja. Projekti koji bi trebali uslijediti imaju šire tematske oblasti, a to su podsticanje zapošljavanja, saradnja u oblasti zaštite životne sredine i oblast kulture. Slijedi identifikovanje ciljeva i općina koje bi mogle učestvovati u predstojećim projektima kako bismo mogli zajednički i ubuduće aplicirati za sredstva Evropske unije“, istakao je nakon sastanka gradonačelnik Siniša Milić.
 
Tomislav Janković, predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, istakao je odličnu saradnju sa Brčko distriktom BiH u okviru projekta „Hitan odgovor – ERNOW“, u koji su osim ove dvije lokalne zajednice uključeni i Šid iz Republike Srbije te Bosanski Brod iz BiH. Sredstva koja su već odobrena koristit će se za nabavku opreme za vanredne situacije poput majskih poplava iz 2014. godine kao i za edukacije za osposobljavanje stručnog osoblja.

sremska_mitrovica_pres

„Već sredinom sljedećeg mjeseca bit će raspisan novi poziv za konkurisanje za evropska sredstva, stoga smo i na današnjem sastanku razmotrili mogućnosti o daljnjoj zajedničkoj saradnji“, zaključio je Janković.