Održan sastanak s predstavnicima poslovne zajednice

6.2.2016. Na inicijativu predstavnika poslovne zajednice Brčko distrikta BiH danas je u prostorijama Gradske vijećnice održan sastanak s gradonačelnikom Brčkom distrikta BiH Sinišom Milićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem i šefom Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Perom Gudeljevićem, na kojem su predstavnici izvršne vlasti informisani o problemu koji se javio zbog neusklađenosti novog Zakona o podsticajima u privredi Brčko distrikta BiH, a koji nije predvidio prelazne odredbe kojim bi se definisao status zahtjeva za podsticaj koji su podneseni po ranijem zakonu.

2017-02-06-Sastanak_sa_poslovnom_zejednicom


Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić istakao je da je dogovoreno da je u obostranom interesu da se ovaj problem riješi na najkraći i najefikasniji način.

„Nama nije u interesu da kvarimo odnose s poslovnom zajednicom, već, naprotiv, treba da sarađujemo i mislim da je to jedini način da ova zajednica napreduje. Zahvalan sam predstavnicima poslovne zajednice na tome što su nam ukazali na ovaj problem i mislim da smo mi vrlo brzo reagovali. Njihov prijedlog je da se ide u hitnu izmjenu Zakona o podsticaju u privredi gdje bi se kroz prelazne odredbe regulisalo rješavanje ovoga problema“, dodao je gradonačelnik Milić.

Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta BiH, naglasio je da je stvorena praznina u zakonu zbog koje određeni privredni subjekti nisu u mogućnosti da ostvare podsticaj. „Važno je da smo od predstavnika Vlade dobili dobru volju za rješavanje ovog problema, ali i za buduću saradnju“, zaključio je Suljkanović.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi za oživljavanjem Ekonomsko-socijalnog vijeća, s obzirom da je došlo do promjene u strukturama Vlade Brčko distrikta BiH. Zaključeno je da se do kraja mjeseca održi konstitutivna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj bi, pored imenovanja članova Vijeća, bilo dogovora i o metodama rada. Jedan od zaključaka odnosio se i na skoro održavanje okruglog stola na kojem bi se analizirala privredna situacija u Brčko distriktu BiH i gdje bi privrednici, kao i svi oni koji su najneposrednije uključeni u privredne aktivnosti, dali svoje prijedloge i sugestije kako bi se otklonile sve prepreke u funkcionisanju vlasti koje sprečavaju privredni razvoj na području Distrikta.