Saopćenje za javnost – 16. 11. 2015.

16.11.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH donio je odluku o proglašavanju 16. novembra 2015. godine za Dan žalosti u Brčko distriktu BiH.
Proglašava se 16. novembar za Dan žalosti u Brčko distriktu BiH zbog pogibije nedužnih ljudi nakon serije terorističkih napada u Parizu. Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja na svim zgradama Vlade i institucija Brčko distrikta BiH.
Na osnovu odluke, 16. novembra u Brčko distriktu BiH ne mogu se održavati javne, kulturne, zabavne i sportske priredbe. Ugostiteljski objekti ne mogu puštati muziku, osim onih u kojim su ranije zakazane proslave, pod uslovom da se održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata i ne mogu se upotrebljavati automobilske i druge sirene u koloni vozila prilikom svadbi ili drugom prilikom. Sve medijske kuće s područja Brčko distrikta BiH uskladit će svoj program s ovom odlukom.
Odluku o proglašenju 16. novembra 2015. godine Danom žalosti na hitno telefonski održanim sjednicama donijele su vlade oba entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.
                                                                                      GRADONAČELNIK

                                                                                      dr. Anto Domić