ČESTITKA GRADONAČELNIKA I ZAMJENIKA GRADONAČELNIKA POVODOM DANA DISTRIKTA

Poštovane sugrađanke i sugrađani,
 
Brčko distrikt BiH obilježava 18. godišnjicu svog postojanja.
 
Ove godine, kada kao lokalna zajednica postajemo punoljetni, prilika je da konstatujemo da je period od 2000. godine kada je Distrikt kao kondominij proglašen Konačnom arbitražnom odlukom, do danas obilježilo mnogo značajnih promjena.

2018-03-07-Cestitka_Dan_zena-Lat

Izrasli smo u lokalnu zajednicu u kojoj je formirana prva multietnička vlast, multietnička Policija, integrisano obrazovanje za jedinstvenim nastavnim planom. Djelujemo nezavisno sa samostalnom izvršnom i zakonodavnom vlasti te pravosuđem. Na našem putu koji je započeo prije 2018. godine značajnu pomoć pružila je međunarodna zajednica, kroz instituciju supervizora. Značajnu podršku pružili su nam i entiteti Bosne i Hercegovine, Republika Srpska i Federacija BiH. Uspjeli smo da realizujemo mnoštvo značajnih projekata poput izgradnje pješačke zone, Fabrike vode, Centra za hemodijalizu, Restauracije Gradske vijećnice, a u toku je realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta – Izgradnja zaobilaznice oko Brčkog. Postali smo prepoznatljivi i po brojnim sportskim i kulturnim manifestacijama.

Međutim, najveći doprinos u našem razvoju dali su građani Brčko distrikta BiH. Pokazali smo da smo demokratsko društvo u kojem ima mjesta za sve ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Upravo zbog toga je naš najveći zadatak zadržati ljude u Brčkom i osigurati im sigurnu sadašnjost kako bismo dočekali ljepšu budućnost. Svjesni smo najvećeg problema današnjice – nezaposlenosti, ne samo u Brčkom, nego i u cijeloj regiji i upravo

Svjesni smo činjenice da vrijeme u kojem živimo i trenutno stanje u našem društvu, po mišljenju građana, nije na zavidnom nivou, stoga ćemo kao novoformirana vlast u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bismo nastavili kontinuitet dobrih odluka koje su prethodne vlasti donosile, ali i unaprijedili oblasti koje su neophodne za bolji i kvalitetniji život naših sugrađana.

Nadamo se da ćemo, kao i do sada, ostati primjer dobrih multietničkih odnosa, tolerancije i suživota, po čemu je naša lokalna zajednica prepoznatljiva.

S nadom da će ova godina i sve sljedeće biti bolje, vedrije i naprednije upućujemo vam iskrene čestitke, a svim damama čestitamo 8. mart – Međunarodni dan žena.

 

Zamjenik gradonačelnika                                Gradonačelnik
    Dr. Anto Domić                                      Mr. sc. Siniša Milić