Supervizor za Brčko distrikt BiH pohvalio Skupštinu zbog usvajanja ključnih finansijskih zakona

9.6.2016. Nakon usvajanja seta finansijskih zakona na posljednjem skupštinskom zasjedanju, i to Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o računovodstvu i reviziji, Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platnim transakcijama prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH Bruce G. Berton pohvalio je Skupštinu Brčko distrikta BiH.

brus-berton-nova-2-718x446

„Zakoni iz finansijskog sektora koje je usvojila Skupština dodatno će integrisati Distrikt u pravni sistem BiH, pomoći provođenje ekonomskog programa BiH koji je dogovoren s MMF-om i, što je možda najvažnije, ojačati Distrikt osiguravajući mu efikasne instrumente za veću transparentnost, borbu protiv sive ekonomije i osiguranje prihoda, čime će se pomoći u poboljšanju usluga koje organi vlasti pružaju svim građanima Distrikta“, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor Berton.
 
Uzimajući u obzir značaj usvojenih zakona, kao i da je njihovo usvajanje bitno i za druge programe na nivou BiH, prvi zamjenik visokog predstavnika / supervizor apeluje na sve nadležne organe vlasti da ulože maksimalne napore kako bi osigurali njihovu što bržu implementaciju.
 
Na vanrednom skupštinskom zasjedanju održanom ove nedjelje također su usvojene izmjene i dopune Zakona o javnim preduzećima u Brčko distriktu BiH.
 
Na vanrednoj sjednici Skupštine Distrikta našla se i Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava rezerve za potrebe rekonstrukcije operacionog bloka i Odjeljenja intenzivne njege Brčanske bolnice.
 
„U ovih nekoliko mjeseci imali smo različita tumačenja relevantnih institucija i finansijskih eksperata o tome na koji se način može privesti kraju ova javna nabavka. Vlada je donosila nekoliko odluka koje su kasnije proglašavane neadekvatnima te smo ih morali korigovati. Direkcija za finansije je predložila da se iz sredstava budžetskih rezervi izdvoji oko 1.200.000 konvertibilnih maraka kako bi gradonačelnik mogao potpisati ugovor s izvođačima radova i kako bi se ovaj važan segment Bolnice Brčko distrikta BiH mogao urediti i privesti namjeni“, izjavio je dr. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.
Na vanrednoj sjednici Skupština Brčko distrikta BiH odobrila je Odluku o davanju garancije za sufinansiranje troškova liječenja za dvogodišnjeg sugrađanina koji boluje od teškog oblika leukemije.