Predstavljene knjige Šefke Kalopera, Jadranke Lakičević i Suvada Alagića

13.3.2015. Serijal promocija knjiga u okviru programa obilježavanja 15. godišnjice Brčko distrikta BiH, započet je u foajeu Doma kulture 11. marta promocijom knjige „SAN dokole je naše sjeme u Bosni“, autora Šefke Kalopera.

2015-03-12-Izlozba_knjiga-3

2015-03-12-Izlozba_knjiga-1
„Knjiga je izašla prije dvije godine ali nismo imali prilike da je ranije predstavimo. Ona je zgodan spoj publicistike i proze, jedna vrsta dnevnika koju je Kaloper godinama vodio. Slična je blogu“, istakao je Žarko Milenić, predsjednik Književnog kluba Distrikta, koji je izdavač, urednik i recenzent ove knjige.

Šefko Kaloper kazao je da ova publikacija govori o jeziku, o identitetu, o nama jučer, danas i vjerovatno sutra.

"Književni cilj je zapisivati našu stvarnost i svakodnevnicu jer smatram da nije neophodno pribjegavati fikciji, izmišljati priče i sage, kada je naš život toliko i okrutan i krvav, toliko drag i mio, jednostavno prebogat“, izjavio je Kaloper.

Prema programu manifestacije, knjiga "Olga" autorice Jadranke Sonje Lakičević predstavljena je narednog dana, 12. marta u prostorijama LIKUM-a.

2015-03-12-Izlozba_knjiga-2

Roman govori o životu pokojne kazališne glumice Olge Lakičević, koja je bila jako uspješna, ali i poznata kao prvi spiker brčanskog radija.

„Ovaj kratki roman koji je napisala Jadranka Sonja Lakičević govori o životu njene majke u periodu kada je morala da se žrtvuje da bude i majka i glumica. To je jedna fina suptilna priča, po meni vrijedna pažnje”, dodao je Milenić.

Autorica knjige Jadranka Sonja Lakičević naglasila je da je umjetnički život njene majke zaista bio zanimljiv zbog čega je željela da zapiše sve o njemu.

„Pisala sam po priči i po sjećanju, imam sve slike i navela sam samo one najvažnije. Ipak sa mojom majkom je bilo i lijepo i teško živjeti. Bila mi je veliki prijatelj ali je stalno putovala, a ja sam svoju baku koja me othranila, cijeli život doživljavala više kao majku“, prisjeća se Lakičevićka.

U okviru programa obilježavanja Dana Distrikta, sinoć je u galeriji LIKUM-a u 18.00 sati otvorena izložba slika sa 6. Likovnih susreta LIS-TALIJA „Tonovi“, dok je u 19.00 sati, također u LIKUM-u upriličena promocija knjige „Tajna očeve kuće“, autora Suvada Alagića.

2015-03-12-Izlozba_knjiga-4

„Ovo je dvadeseti objavljeni književni naslov, jedanaesto originalno izdanje koje predstavlja nastavak moje književne preokupacije i sudbine malih ljudi u njoj. Pošto i sebe brojim u tih sedam milijardi drugih, koji su u globalnom poretku svijeta rastrgani, pritisnuti trkom i egzistencijom za život, obesmišljeni, smatrao sam da kao pisac trebam kroz ovu knjigu i priču poručiti da je današnji čovjek otrgnut od svog praiskona, od svoje individualnosti i prirodne i Božje datosti i porijekla, a da kao takav živ svjedoči nestanku civilizacije u kojoj je živio kao normalno ljudsko biće ", kazao je Alagić.

Za večeras, 13. marta, također u sklopu Programa 15. godišnjice Distrikta, zakazana je promocija knjige autorice Nede Čajović.